Bentlakásos rehabilitációs intézetek bicikliseknek is

Van egy barátunk, akinek alkohol problémái vannak, miatta lettem tisztában a bentlakásos rehabilitációs intézetek rendszerével.

A bentlakásos rehabilitációs intézetek azért jöttek létre, hogy azoknak az embereknek segítsenek leszokni a függőségeikről, akiknek ez otthon egyedül nem megy. Sok ember van, aki alkoholizmussal küzd, akinek gondot jelent, hogy ne igyon egy napig, vagy akár órákig. Sokan vannak, akiknek az alkohol tönkreteszi az életét, az egészségét vagy a kapcsolatait.

Sok baleset van, amit ittas vezetők okoznak, és sok, amit ittas biciklisek.

“Ha vezetsz, ne igyál!” – Én ennek a híve vagyok, de sajnos vannak, akik megengednek maguknak egy kis alkoholt akkor is, ha biciklivel vannak.

Ez a barátom is mindig ivott, mert úgy volt vele, hogy úgyis csak biciklivel van, azon meg úgyis lehet inni. Pedig nem lehet, vagyis nem tanácsos, hiszen ugyanolyan figyelmesen és körültekintően kell vezetni, mint az autót. Biciklivel is lehet balesetet okozni, ugyanúgy a részesei vagyunk a forgalomnak, ezért nem szabad kevésbé komolyan venni a zéró alkohol toleranciát.

A barátunk, aki mindig is sokat ivott, pont az alkohol miatt keveredett egy nagyon csúnya balesetbe. Sajnos megsérült, mikor biciklizett, mert nekiment egy autónak.

Azt gondoltuk, hogy ez sorsfordító lesz nála, és nem fog annyit inni, főleg nem akkor, ha biciklizik, de a baleset után ha lehet, csak még többet ivott. Ekkor éreztük azt, hogy közbe kell lépnünk. Mivel nem vagyunk a téma, a függőségek szakértői, ezért úgy döntöttünk, hogy igazi szakemberekhez visszük.

A bentlakásos rehabilitációs intézetek közül pedig a felépülök – Csalái rehabilitációs központot választottuk. Itt ugyanis van egy 28 napos felépülési program, aminek nagyon magas a felépülési aránya. Az ide érkezőknek nagy része soha többé nem nyúl alkoholhoz.

Először részt vettünk egy konzultáción, majd mivel elég súlyos az említett barátunk függősége, a kedves hölgy, akivel beszéltünk, azt javasolta, hogy hozzuk el egy ilyen felépülési programra.

Itt addiktológiai szakértők és korábbi függők is dolgoznak. Itt folyamatos felügyelet mellett tanulnak meg a betegek alkohol nélkül élni.

A 28 nap elég hosszú idő, aki ennyi ideig kibírja alkohol nélkül, az a szakértők további támogatása mellett szerintem teljesen le is tud szokni.

Itt ugyanis a program végeztével sem engedik el teljesen a páciensek kezét, folyamatosan tartják vele a kapcsolatot, tanácsokkal látják el, az utógondozás pedig ingyenes.

Nagyon jó híre van ennek a bentlakásos intézetnek, ezért is mertük ide hozni a barátunkat. Itt a természet közelében szokhat le, igazi szakértők segítsége mellett. Remélem sikerülni fog neki, és nem fogja többé az alkohol miatt kockáztatni az életét.