Biciklizés közben a vállalkozások alapításáról beszélgettünk

A kft alapítása törzstőke kérdésköre is szóba került legutóbb egy biciklitúrán. Nagyon régóta biciklizünk már a párommal és igazán szeretjük felfedezni hazánk hegyvidékeit. Általában több napra megyünk egy ilyen túrára, levisszük a bicikliket autóval, megpihenünk, aztán irány a természet. Amikor pedig könnyebb terepen haladunk, nyilván olykor beszélgetünk is.

Így kerültek szóba legutóbb a vállalkozások és a vállalkozás megalapítása. Az egyik barátunk a topcegalapitas.eu-t ajánlotta, akiknél ügyvédi díj mentesen is megalapíthatjuk a céget, amennyiben őket választjuk székhelyszolgáltatónak.

Mielőtt azonban céget alapítanánk, fontos kérdés a kft alapítása törzstőke összege is, aminek azért van jelentősége, mert ezt már a legelején meg kell határozni. Csakúgy, mint a cégformát, azt hogy ki lesz az ügyvezető, ki a tulajdonos és így tovább. A cégnévnek is igazán nagy jelentősége van, ha pedig van egy jó könyvelőnk, akkor nagyon sok mindenben segítséget fog nekünk nyújtani. A barátunknak például a könyvelője ajánlotta a székhelyszolgáltatást, a topcegalapitas.eu-t. Azért történt mindez, mert a barátunk panaszkodott, hogy olyan sokat van úton, hogy nem mindig tudja átvenni a hivatalos leveleit és ezért nem szeretne külön irodát bérelni, alkalmazottat fizetni. Ráadásul ismeri önmagát annyira, hogy tudja, nem megbízható a bürokratikus ügyekben. Elhagyja a leveleket, elfelejti a határidőket, később ennek pedig súlyos következményei is lehetnek.

A kft alapítása törzstőke kérdése persze fontos, már csak azért is, mert ezt a tőkét a cégalapítás után el kell helyezni a bankszámlán. De fontos az is, hogy a cég hogy fog működni. Ebben pedig, a gördülékeny mindennapokban nagy szerepet játszik az is, ha valaki leveszi a kezdő vállalkozó válláról a terhek egy részét. És pontosan ezt nyújtja a székhelyszolgáltató. Átveszik a leveleket, beszkennelik, elküldik nekünk, postán is természetesen bizonyos időszakonként. Ez szerintem óriási segítség és erről beszélgettünk, amikor még az is szóba került, hogy lehetőség van arra, hogy a vállalkozás ne fizessen iparűzési adót.

Ezt is kínálja a topcegalapitas.eu, lehet ugyanis olyan székhelyet választani, ahol nincs ilyen adóteher. Több ilyen település is van az országban, ezek egyike a Pest megyei Újlengyel. Sok cég mentesül így az adófizetés alól, ez teljesen legális dolog, egy nagy könnyebbség minden vállalkozónak.

Nagyon jó dolog ilyesmikről is beszélgetni. Legalább elterelődik a figyelmünk a kerékpározásról, a fáradságról. És így egymástól is sok segítséget kaphatunk.