Kerékpárüzletben napelem információk

Mióta kisebb városba költöztem úgy érzem fontosabb lett számomra, hogy akár még ha kis dolgokkal is, de tudjak tenni a környezetemért. Vagy legalábbis ne szennyezzem tovább.

Ezért jött először az elhatározás, hogy nem városon belüli kisebb távolságokat nem fogok autóval megtenni, hanem helyette, ha tehetem sétálok, vagy biciklizni fogok. Ezért megkerestem a helyi, kis kerékpárboltot, mert őszintén fogalmam nem volt, hogy városi kerékpározáshoz egyáltalán milyen biciklik közül választhatok.

Egy nagyon aranyos eladóval találkoztam a boltban. Rajtam kívül nem is volt senki, így tudott velem és a sok-sok kérdésemmel foglalkozni. Körülbelül szegényt 1 órán keresztül fárasztottam a kérdéseimmel, mire megtaláltuk a nekem való biciklit. Ez idő alatt, azért másról is beszélgettünk, meséltem neki, hogy új vagyok a városban. Hamar rájött, hogy nem csak a várost nem ismerem, de annyira a bicikliket sem, így kérdezte, hogy hát mégis most mi vett rá arra, hogy elkezdjek biciklizni.

Elkezdtem neki mesélni erről a hirtelen jött környezet és természettámogató gondolataimról, hogy miken változtattam, és miben szeretnék még változni. Erre ő javasolta, hogy ha családi házban lakok és van rá lehetőségem, akkor gondolkodjak el a napelemes rendszerek telepítésének lehetőségén, mivel szerinte ezzel nem csak a környezetnek teszek jót, de hosszútávon nekem is egy megtérülő befektetést jelent.

Elkezdtem kérdezgetni róla, honnan ismeri ennyire a folyamatot, mik a tapasztalatai, amikor kiderült, hogy őt már tavaly elkezdte érdekelni a téma, illetve a napelemes rendszerek ára. Amikor is rátalált erre az oldalra, amit hogyha én is figyelmesen átolvasok, akkor minden felmerülő kérdésemre választ kapok, illetve megismerem a rendszer működését, a kivitelezés lépéseit, megtérülését az elejétől a végéig. Ami persze nem egy nagyon rövid folyamat és nem egyik napról a másikra történik meg, de ő már eljutott addig, hogy hamarosan jönnek hozzá és telepítik a rendszert.

Felhívta a figyelmemet arra is, hogy olvassam el, milyen különböző követelményeknek kell megfelelnie a tetőszerkezetnek és a tájolásnak is például. Illetve, hogyha úgy döntenék, hogy belevágok és nem szeretném egy összegben kifizetni az egészet, akkor nézzek utána a kamatmentes hitel lehetőségének is, ami szerinte egy kihagyhatatlan lehetőség.

Még pár szót váltottunk róla, majd megköszöntem a segítséget és az új információkat, majd otthon elkezdtem olvasgatni a javasolt vállalat weboldalát. Elsőre annyira nem is érdekelt a téma, de aztán belegondoltam, hogy ez mondhatni egy „keverjük a kellemest a hasznossal” lehetőség, miközben valami jót is teszek, hosszútávon saját magamnak pedig spórolok.

Összegyűjtöttem a helyszíni szemléhez szükséges információkat, mint évi villamos energia fogyasztás például, majd pedig vártam, hogy felvegye velem a cég a kapcsolatot. Gondoltam egy helyszíni szemle még nem jelent egyértelmű elköteleződést, elvégre lehet, hogy az fog kiderülni, hogy a házam nem is alkalmas a napelemes rendszerek kialakítására.

Nem is olyan hosszú időn belül, felvették velem a kapcsolatot és egyeztettünk egy időpontot. A helyszíni felmérés során győződtem meg róla, hogy ez egy remek befektetés lenne és már biztos voltam benne, hogyha lesz rá lehetőségem akkor biztosan belevágok.

Sajnos egy összegben nem tudom kifizetni az összes költséget, ezért szeretnék élni a kamatmentes hitel lehetőségével. Miután kiderült, hogy a ház tetőszerkezete és minden más alkalmas arra, hogy napelemeket telepítsenek rá, elkezdtem intézni a hitellel kapcsolatos ügyeket. Most éppen ennek az ügyintézési fázisában vagyok, remélem hamar lemegy és, amint jó idő lesz már kezdődhet is a kivitelezés.