Szuper ötlet bicikliért cserébe

Egyik nap bejött a kerékpárboltba egy fiatal pár. Először csak körülnéztek, majd odajöttek hozzám, hogy tudok-e nekik segíteni. A lánynak szerettek volna biciklit vásárolni és nem voltak benne biztosak, hogy milyen méret és felszereltség lenne neki megfelelő. Amikor megkérdeztem, hogy mihez keresnek biciklit, alaposan megleptek a válasszal. Az agglomerációba költöztek a közelmúltban és a lány szeretne minden szombat reggel elbiciklizni a helyi termelői piacra, hogy friss hozzávalókból főzhessen és hétközben is biciklivel menne bevásárolni. Egy nagy kosárral felszerelt városi kerékpárt ajánlottam nekik, mutattam is rá egy példát a készletünkből. Amíg a pár a visszafogott, fehér színű, fonott, barna kosaras kerékpárt szemlélte, én az általuk mondott indokokon törtem a fejem. Nem hagyott nyugodni a dolog, úgyhogy rákérdeztem, hogy a környezettudatosság jegyében csinálják-e a helyi termelőktől való vásárlást, vagy csak ez a lehetőség kézenfekvő. Mert be kell valljam, én is szívesen támogatom a helyi termelőket, viszek saját vászonszatyrot a boltba, de igen gyakran elfelejtem, vagy egyszerűen csak könnyebb beugrani a szupermarketbe és leemelni a polcról az ínycsiklandozónak tűnő egzotikus gyümölcsöket.

Meglepő ötlet, ami nem is annyira újdonság, csak elsiklottunk felette

Hamarosan már a szimpatikusabbnál szimpatikusabb ötleteket hallgattam, hogyan lehet környezetbarát és tudatos módon működtetni egy háztartást. Való igaz, nekünk is ideje lett volna már áttérni egy kevésbé konzumerista életstílusra, de egészen idáig túl kényelmes emberek voltunk a férjemmel. A sok ötlet és megoldás közül mégis egy ütött igazán szöget a fejemben. Mégpedig a napelem rendszerek. Hallottam már róluk és a férjemmel is felmerült a téma, de mindig valamilyen egyéb kiadásra vagy elfoglaltságra hivatkozva elodáztuk a megvalósítását. Kérdésemre segítőkészen egy honalapot ajánlott a fiatal pár, ahol nagyon hasznos információkat találok a napelem rendszerekről és azonnal tudok árajánlatot is kérni. Beszélgettünk még egy kicsit, aztán elköszöntek, hogy még körülnéznek máshol is és annak függvényében visszajönnek a bicikliért.

Izgatott informálódás és a nagy elhatározás

Este már a honlapot böngésztem a férjemmel és bevallom, már az első pillanatban szimpatikus volt az oldal. Nem vagyok egy mérnökember, így távol állnak tőlem a műszaki dolgok és ha valaki megkért volna, hogy magyarázzam el neki a napelemek működési mechanizmusát, hát gondban lettem volna. De egy egyszerű és rövid leírással hihetetlen egyértelművé tette a weboldal az energiatermelés ezen formájának hátterét (még számomra is érthetően). Rigolyás személyemnek különösen szimpatikus volt a német precizitás ígérete és a kiváló minőségre fektetett hangsúly. A vállalt garancia már csak hab volt a tortán; engem teljesen meggyőzött az oldal. Nem utolsó sorban a közvetlen hangvétel is hozzájárult ehhez, hiszen ki szereti, ha éreztetik vele az idő múlását és feleslegesen udvariaskodnak vele? Férjem, alapos ember lévén, még görgette egy ideig a honalapot, minden kis leírást többször elolvasott, mielőtt rám nézett és könnyedén megkérdezte, hogy akkor kérünk árajánlatot?

Valóra válnak az álmok

A weboldalon ígért folyamatból hamar valóság lett. Az árajánlat meglepően egyszerű, közvetlenül a honlapon történő kérését egy beszélgetés és előzetes költségbecslés követte, ami rendkívül hasznosnak bizonyult a felelősségteljes és alaposan átgondolt döntés meghozatalában. Szerencsére a kerékpárboltunk nagy forgalma anyagi biztonságot és tartalékokat jelentett számukra, így bele tudtunk vágni ebbe az izgalmas projektbe. A helyszíni felmérésen rendkívül szimpatikus és hozzáértő szakemberek jelentek meg, akik készségesen megválaszolták minden további kérdésünket. Az adminisztrációval és dokumentációval járó papírmunka engem a falra fel tud kergetni, éppen ezért hihetetlenül nagy segítségnek bizonyult a cég tapasztalata és jártassága az ügyintézésben. Az ígért két hónapnál bőven kevesebb időt vett igénybe a telepítés, ami nagyon jól jött nekünk, hiszen pont a napsütéses órák számának növekedését hozta magával a beköszöntő nyár. Maga a felszerelés egyetlen nap alatt megvolt, én alig akartam hinni a szememnek. A reggel érkező csapat egész nap szorgosan dolgozott, hogy sötétedésre már elégedetten szemlélhessük a házunk tetejét borító napelem rendszert. Gyors és precíz munkájukat egy tál aprósüteménnyel (természetesen saját sütésű) és kávéval háláltam meg, amiért hálás volt a láthatóan összeszokott csapat. Aznap este izgatottan hajtottuk álomra a fejünket férjemmel, miután hosszú ideig tervezgettük, hogy mire fogjuk költeni az eddig a villanyszámlák befizetésére fordított összeget. Egyelőre nem sikerült dűlőre jutnunk, de a kompromisszumos megoldások is teljesen rendben vannak, ha nyaralásról van szó.

Az ötletgazdák visszatérése és egy üzlet nyélbe ütése

Már kezdtem lemondani az ötletet adó fiatal pár viszontlátásáról, amikor egy szombaton csilingelt az ajtó fölé akasztott csengő és beléptek a boltba. Most is jókedvűek voltak, de főleg a lány arca volt csupa mosoly. Amikor rákérdeztem, hogy miért ér fülig a szája, boldogan elújságolta, hogy az egyik barátnője felkérte őt a hároméves kislánya keresztanyjának. Ő persze repesve elvállalta, de valami igazán hasznos ajándékkal szeretné meglepni a kislányt. Egy tanulóbiciklire gondolt, mert a kislány örökmozgó és sosem tud nyugton maradni, egy biciklivel pedig levezethetné felesleges energiáit és még fejlődhetne is a mozgáskoordinációja. Teljes mértékben egyet értettem vele és már hoztam is a legkisebb tanulóbiciklinket, ami a boltban akadt. Pont rózsaszín csillámos váza volt és még egy kis rózsaszín kosár is volt az elején, a duda pedig egyszarvú fejet mintázott. Amíg a lány szemügyre vette a biciklit, megosztottam férjével a napelemek igénylésének és felszerelésének történetét, ami látható örömmel töltötte el a férfit. Megköszöntem neki még egyszer a hasznos ötletet, hiszen, ha ők nem jönnek be a boltba, még mindig nem lenne semmi a napelem rendszerünkből. Beszélgetésünket hallgatva odalépett egy idősebb úr hozzánk, aki egészen addig egy terepre való kerékpárt tanulmányozott. Kissé szabadkozva rákérdezett, hogy honnan tudunk ennyi mindent a napelem rendszerekről és milyen céget ajánlunk neki, ha ő is ilyenre adja a fejét. Nevetve megadtam neki a szuper honlap címét, amit ő gondosan fel is jegyzett a telefonjába. Döntésre jutva mondta a fiatal pár, hogy elvinnék a tanulóbiciklit és a múltkori, fehér kerékpárt is. Az üzletet hamar nyélbe is ütöttük.

Mindenhova eljutnak a napelemek, pedig nem is biciklivel mennek

Amikor este meséltem a férjemnek aznapi kalandomat a fiatal párral és az úrral, csak nevetett rajta, hogy akár ki is írhatjuk a kirakatba, hogy nagyon jó napelemekkel foglalkozó céget tudunk ajánlani minden kedves érdeklődőnek. És tényleg, nem sokkal később visszajött az úr is, hogy megvenné a fiának a terepre való biciklit és mellékesen megemlítette, hogy már a papírmunkát intézik a napelem rendszerükkel kapcsolatban. Jó érzés volt, hogy nem csak a kerékpárok terén segíthettem neki, hanem hozzájárultam a környezettudatos és pénztárcabarát áramtermeléséhez is. Ezek után már alig lepett meg, amikor megint visszajött a fiatal pár és nevetve mondták, hogy a férfinak is vennének egy biciklit.